Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Премиерът реформатор Никол Пашинян (вторият от дясно на ляво) в изборна секция в Ереван.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданите на Армения гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, свикани в опит за преодоляване на разделението в страната след катастрофалната война с Азербайджан, чийто резултат обаче може да предизвика още протести, предаде АФП.

Премиерът реформист Никол Пашинян, който загуби голяма част от авторитета си след военното поражение от съседен Азербайджан миналата година, се надява на нов мандат, но битката с бившия президент Роберт Кочарян е доста оспорвана.

По време на кампанията Пашинян заяви, че очаква неговата партия „Граждански договор“ да спечели 60% от гласовете, което някои социолози оценяват като прекалено оптимистично.

Изборите в бившата съветска република, намираща се на юг от Кавказ, чието население е около 3 милиона души, внимателно се наблюдават от Русия, както и от Турция, която подкрепи Азербайджан в конфликта миналата година за спорния район Нагорни Карабах.

След старта на гласуването Анахит Саргсян, която пусна бюлетина в секция в центъра на столицата Ереван, заяви, че премиерът заслужава още един шанс. Тя изрази опасения от връщане на старата гвардия.

„Гласувах срещу връщането на старото“, каза бившата учителка, която е на 63 години.

Друг избирател – Вардан Ховханисян, заяви, че е дал своя вот за Кочарян, който поставя руския президент Владимир Путин сред приятелите си.

„Гласувах за сигурни граници, солидарност в обществото, завръщането на военнопленниците, добруването на ранените и за силна армия. Само Кочарян може да осигури това“, каза 41-годишния музикант.

Роберт Кочарян пуска бюлетина в Ереван. Снимка ЕПА/БГНЕС

Критиците на Пашинян го обвиняват, че е отстъпил територия във и около Нагорни Карабах на Азербайджан в споразумението за примирие, което спря боевете, както и че не е успял с реформите.

Пашинян казва, че е трябвало да се съгласи на примирието, договорено с посредничеството на Москва, за да предотврати още човешки и териториални загуби.

Над 6500 души бяха убити във военния конфликт, сочат последните официални оценки на Армения и Азербайджан.

Резултатът от вота - труден за прогнозиране

Политически анализатори казват, че резултатът от изборите и трудно да бъде прогнозиран. Такива са и социологическите проучвания.

Анкета, огласена в петък от Ем Пи Джи – група, свързана с „Галъп интернешънъл“ дава малка преднина на Арменски блок на Кочарян от 28,7% срещу 25,2 на сто на партията на Пашинян. Двамата успяха да привлекат големи множества хора на предизборните си прояви в последните дни преди вота.

Освен Кочарян, който бе на власт в периода 1998-2008 г. и по произход е от Нагорни Карабах, още двама бивши президенти подкрепят партии в изборната надпревара. И тримата са в опозиция на Пашинян.

Анкетата на Ем Пи Джи поставя на трето място съюзът, свързан с предшественика на Пашинян Серж Саркисян, с 10,8 на сто от гласовете.

В изборите участват рекорден брой от 4 изборни блока и 21 партии, но се очаква само няколко от тях да влязат в парламента. Броят на избирателите е около 2,6 млн., като те избират 101 депутати с 5-годишен мандат по пропорционалната система.

Партията победител се нуждае от най-малко 50% от местата в парламента плюс едно, като може да получи допълнителни места, за да формира правителство.

По време на разгорещената изборна кампания кандидатите си разменяха обиди и заплахи, като се очаква и двамата фаворити да свикат демонстрации след изборите, отбелязва АФП.

Пашинян (46 г.) размахваше чук на митингите, а Кочарян (66 г.) каза, че е готов за дуел с премиера, когото обвини, че планира да манипулира изборите.

Президентът Армен Саркисян, който няма значителни правомощия, осъди опитите за „подстрекаване на омраза и враждебност“ и настоя правоприлагащите органи да предотвратят евентуално насилие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени