Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Промени в НПК ще разграничат косвените жертви по закона „Магнитски“

Така според юриста ще се персонализира абстрактната вина и ще се даде право на защита на обвинените лица

Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС

Необходимо е да се приеме изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, в което да бъде записано, че информация като тази по закона „Магнитски“ е законен повод за образуване на досъдебно производство. Това мнение изрази пред БНР адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. 

„Прокуратурата да бъде задължена в такъв случай да разследва тези сигнали. /…/ Едно такова разследване би фокусирало наказателната отговорност върху конкретни лица.“

Така според Екимджиев ще се персонализира абстрактната вина и ще се даде право на защита на обвинените лица.

„Защото от правозащитна гледна точка това е много странна ситуация, при която стотици лица са включени в някакви списъци, търпят изключително тежки репутационни щети, но на този етап няма как да се защитят ефективно.“

Служебният кабинет прави това, което може и е длъжен да направи, за да предпази „публичния ресурс, държавите фирми, нашите пари от „изгаряне“ покрай тези лица и техните бизнеси, които са включени в списъка „Магнитски“, коментира Михаил Екимджиев в предаването „Преди всички“.

Българските институции в такива ситуации не са свикнали да действат балансирано, като с лазерен хирургически скалпел, подчерта юристът и даде пример с налагането на запори от банките.

Най-често те действат като със сърп и чук и покрай сухото гори и суровото.“

„Може да се стигне действително до разграничаване между тези, които имат за какво да бъдат наказани и тези, които са потенциални косвени жертви“, заяви адвокат Екимджиев. „За да бъдат минимизирани щетите и рисковете от осъждане на държавата след това.“

„Публична тайна е, че немалко магистрати по доста необясним на пръв поглед начин се сдобиха с вили и къщи в Гърция, по Средиземноморието. Може да имат пори от бизнеси на техни близки, може да имат пари от реституция, но все пак това подлежи на проверка“, отбеляза още Михаил Екимджиев. Той каза това в коментар по изнесената от вътрешния министър Бойко Рашков информация за бездействие на прокуратурата по проверки за имущественото състояние на 38  магистрати и политици.

Екимджиев припомни, че „преди около три години г-н Цацаров много тържествено обеща, че прокуратурата започва проверка по изтеклите информации за банкови сметки на магистрати и публични личности в чужди банки“.

„След това капка по капка излизаше информация, че са установени, без да се посочват имена обаче, и изведнъж просто беше спусната една завеса и темата беше забравена. Очевидно там нещо е открито. /…/ Най-вероятно тази информация, след като не се публикува, не се прави достояние на медиите, на обществото – каква е причината да не се прави? Очевидно е, че се прави, за да се използва за други цели – да бъдат държани на каишка зависимите вече лица.“

Екимджиев е на мнение, че след изборите, ако в новото Народно събрание с различно парламентарно мнозинство, ако има политическа воля „може да се вземе ad hoc решение да се даде възможност да бъдат публикувани записите, направени със СРС-та на хора от протестиращите, от опозицията“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.