Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя ЕК за освобождаване от ДДС на дарения

финансови министри от Европейския съюз

България подкрепя предложението на Европейската комисия за освобождаване от ДДС на внос и други операции на съюза в обществен интерес. Това става ясно от протокола на заседанието във формата ЕКОФИН, в което взе участие и служебният финансов министър Асен Василев.

Подкрепата на страната ни за освобождаването от ДДС на внос идва с условието това да е в краткосрочен план, да се ограничи за временни освобождавания, свързани с отговора на кризата, породена от пандемията от коронавирус, става ясно от бюлетина от ЕКОФИН, публикуван от финансовото министерство. Служебният министър Асен Василев е защитил тезата, че директивата трябва да има тесен обхват и ясни правила.

Целта на предложението е да улесни Комисията и агенциите на ЕС да закупуват стоки иуслуги, които да бъдат разпространявани безвъзмездно сред държавитечленки в съответствие с техните спешни нужди. В моментаДДС се дължи във всяка държава членка, където органите на Европейския съюз даряват стоки.

В Люксембург са обсъдени и фискалните правила, като за пореден път е изтъкнато, че България е сред малкото държави без дисбаланси.

Според верифицираните данни от Евростат дефицитът през 2020 г. е бил над референтната стойност от 3% от БВП в повечето държави членки на ЕС. Само в България и Швеция дефицитът е бил малко над референтната стойност. Приема се, че за всички държави членки дефицитът над референтната стойност е бил изключение, породено от извънредната икономическа обстановка в ЕС.

Според ЕК критерият от Пакта за стабилност и растеж за дефицита се счита за изпълнен от България, Дания и Швеция, пише още в бюлетина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна