Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сватбата – любимото работно място на Любомир Жипонов

| обновено на 22.06.21 в 13:13

Какво е да се снима любовта? Лесно ли е, трудно ли е, забавно ли е?

Това може със сигурност да каже сватбеният фотограф Любомир Жипонов, който в портфолиото си освен списък и примери с булки и церемониални или романтични моменти има и много награди.

Както всяка друга снимка и при сватбата всеки миг е неповторим. Но майсторството е да уловиш и отразиш магията на любовта – в поглед, усмивка, ситуация, контекст…

По сватбената фотография Любомир Жипонов се запалил през 2015-а, от неговата лична сватба, след това чел от много източници, изкарал и специален курс и решил с това да се занимава до края на живота си.

Така вече години наред той увековечава за семейства и наследници съкровените моменти в едно от най-важните и приятни тържества.

Селфи с водещата Гергана ПейковаТой обясни, че често спецификите на церемониите и нестандартните хрумвания на младоженците поставят на изпитания професионалните умения и реакции. Но досега доста добре се справя, щом са му казали, че не снима, а твори.

Казва, че нерядко му се налага да влиза в ролята на психолог, да окаже морална подкрепа в момент на размисъл или тъжно настроение.

Най-много му харесват снимките в църквите – заради атмосферата, обстановката, духовниците и участниците в ритуала.

Наградените снимки до този момент са повече от 20.

Колкото до наградите – най-скъпа му е тази от 2018 г. – за сватбена журналистика.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Любомир Жипонов.

По-долу вижте и част от наградените фотографии на автора.

Галерия