Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич: Компромисът е единственото решение в диалога Белград - Прищина

Президентът на Сърбия Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Компромисът е единственото решение в диалога между Белград и Прищина", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, който представи на извънредно заседание на сръбския парламент доклад за подновените преговори с последничеството на Европейския съюз.

Вучич обаче допълни, че не вижда какъв точно компромис би могъл да бъде постигнат. Той обвини за това новото правителство на Косово, начело с Албин Курти, както и че застрашава мира и стабилността в региона:

"Недейте да се радвате на замразения конфликт. За жалост, страхувам се, че той ще остане. 90% от вас могат да кажат, че шансовете да се случи така, са 90%. Така е за съжаление, защото нямаме достатъчно отговорни партньори, които дори само да се опитат да схванат реалността. Проблемът според мен, като президент на Сърбия е, че не виждам решение".

Александър Вучич повтори пред Скупщината в Белград, че Албин Курти 5 пъти го е попитал кога Сърбия ще признае независимостта на Косово, но отговорът е бил категоричен: "Никога!" Но в същия доклад даде да се разбере, че не иска решаването на спора да остава за бъдещите поколения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна