Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от проекта “Музиката вместо улицата“ на “Златната Диана“ в Ямбол

Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд
Снимка: Росица Кавалджиева

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19.00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ с концертмайстор Красимира Султанова и Вероника Тодорова – акордеон.

„Музиката вместо улицата“ – проектът за деца виртуози, свирещи на различни инструменти, продължава да дава бъдеще на българчета от ромските махали и социално слаби семейства. Колко са спасените детски съдби и какво е участието на малките виртуози в Музикалните празници „Златната Диана“?

Георги Калайджиев е български цигулар, който работи в Германия от много години, но не забравя  да помага тук, където са неговите корени. Преди да замине, е свирил в „Софийски солисти”, а в Германия прави свой собствен оркестър – „Студио концертанте”.

Създал е школа за деца в родния си град Сливен, благотворителна помощ за развитието на духа, съзнанието и доброто във всяко дете. Тази инициатива е нарекъл „Музиката вместо улицата”. Негов партньор е съпругата му Мария, която е германка, но с топло чувство и всеотдайност се грижи за българските деца.

За проекта разказват Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаушилд в “Нашият ден“:

“Вчера ни беше първата репетиция в зала “Безистен“. Една много хубава сграда. Искам да благодаря на общината в Ямбол, която ни покани на този изключителен форум “Златната Диана“, в който виждаме имена на наши именити диригенти.

Особено щастливи сме, защото преди няколко дни нашата Цветелина, едно от първите дечица в проекта, завърши музикалното училище в Бургас с отлична диплома. Тя ще бъде студентка в Музикалната академия в София. Това е невероятно щастие за нас и хората, които ни подкрепят в Германия."

Личен архив

Колко деца избраха музиката през последните 12 години

"Всяка година правим изпит, приемаме децата, които желаят, които са музикални. През този проект са минали над 450 деца.

Имаме деца, които са в езиковата гимназия в Сливен, имаме такива, които учат в технически училища в Сливен. Имаме и много деца, които са останали с инструментите си.“ – казва Калайджиев.

“Щастлива съм да наблюдавам как този проект се развива, как се развиват децата. Това е невероятна емоция, която ни изпълва с радост и сълзи, за това, че децата могат да имат една добра перспектива в живота си“ – споделя Мария Хаушилд."

Чуйте Георги Калайджиев и Мария Хаушилд в звуковия файл.

Снимки: Росица Кавалджиева, личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна