Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София

Жители на район „Надежда“ дават идеи и искат да участват в проекта URBiNAT

Снимка: Проект УРБиНАТ

Обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа.

Тази чудесна цел е залегнала в проекта URBiNAT, който ще бъде реализиран в столичния район „Надежда“ до 2023 година.

Идеята е да се подобри градската среда чрез проектиране и реализиране на „Зелен здравословен коридор“ – иновативна структура, базирана на природата.

Бюджетът на Столичната община по URBiNAT е в размер на 1,2 млн. евро, като финансирането е 100% грант, предоставен от Европейския съюз.

Пред Радио София Беата Цонева и Велин Киров дадоха повече информация за проекта. Екипът скоро е провел „работилници“ с граждани от района и са обсъждали идеите. Предстоят и още срещи.

„Работим по проекта със сърце и душа“, не скри вълнението си Беата Цонева. И обясни, че по плановете на URBiNAT ще бъде изградена пешеходна алея, която ще свързва парк „Надежда“ със „Северния“. Около нея ще има 4 зони на намеса, в които да бъдат изградени детски площадки, училищна оранжерия, фитнес на открито, зелен амфитеатър и други.

Жителите се радват от идеите за благоустройство на района, сподели Велин Киров впечатленията си от проведените работилници. В проектирането на градската среда подходът е нов. Хората проявяват желание да участват. Казали са, че имат нужда от повече места за игра и спорт.

„В момента към проекта се учредява консултативен съвет с идейни и активни граждани“, допълни Киров.

Академичен партньор на Столичната община по URBiNAT са Университетът по архитектура, строителство и геодезия, както и ОГП „Соф проект“.

За още подробности чуйте разговора с Беата Цонева и Велин Киров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени