Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войн Божинов: Македонизмът се строи върху антибългаризма

Снимка: стопкадър БСТВ

"Антибългарската кампания в Република Северна Македония не спира и за момент и към момента е достигнала своеобразен Еверест. На България се приписват какви ли не грехове в скопските средства за масова информация. Без антибългарска кампания РСМ не би могла да съществува като самостоятелна държава. Македонизмът се строи върху антибългаризма". Това каза пред БНР д-р Войн Божинов, историк от БАН. 

Войн Божинов: Македонизмът е идеология, но и психическо отклонение 

По думите му казусът между София и Скопие е проблем, с който досега ЕС не се е сблъсквал

"ЕС за първи път се сблъсква с амбициите на една млада нация, която търси своите корени назад в миналото. Проблемът е, че тези корени са доста изсъхнали и къси. Историческата истина ясно говори, че правдата е на наша страна. Ние сме длъжни да обясним на нашите европартньори, че македонската позиция е доста неясна". 

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие 

В предаването "Нещо повече" д-р Божинов допълни: 

"В някои черепно-мозъчни кутии на политиците в Скопие все още се върти идеята, че живеят в Югославия, че те са хората, които трябва да диктуват условията за влизането на страната им в ЕС... Те имат голяма надежда, че натиск отвън ще принуди държавата ни за отстъпки и не го крият. Поведението на приятелите ни от Берлин не е дипломатично. Лошо впечатление прави поведението на Австрия, която активно се намесва в нашия двустранен спор. Да не говорим за големите надежди в Скопие за остра и рязка намеса на САЩ". 

Интервюто с д-р Войн Божинов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!