Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помилваните каталунски политици сепаратисти вече са свободни

Един от деветимата лидери на неуспешния опит за отцепване през 2017 г. на Каталуния Жозеп Рул (вдясно) е посрещнат след освобождаването му пред затвора в Барселона, 23 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Помилваните каталунски сепаратисти, които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята си в неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г., бяха освободени от затвора.

Точно в 12 часа бившият председател на Каталунския парламент Карме Форкадел първа напусна затвора Вад-Рас и бе посрещната с аплодисменти и прегръдки от сегашният председател на парламента Лора Борас .

След нея от 5-те затвора, в които излежаваха присъдите си, бяха освободени и останалите 8 политици, участвали в проведения, но обявен за незаконен, референдум за независимост на Каталуния през 2017 година.

Те бяха посрещнати от министри в регионалното правителство и депутати в местния парламент като герои, жертвали личния си живот и този на семействата си в името на независима Каталуния. Бившият премиер на Каталуния Ким Тора, който беше отстранен от поста си, написа в Туитър, че “целта вече е да освободят Каталуния от затвора на Испания”.

Въпреки притесненията на членовете на съдебната власт относно помилванията Върховният съд нямаше аргументи, с които да откаже и издаде заповед затворниците да бъдат освободени след Кралския указ съгласно член 62-ри от Конституцията.

Премиерът Педро Санчес, който се яви в Парламента, за да защити решението на правителството, каза, че те са „ключови хора” за „ възстановяване и нормализиране на отношенията между Испания и Каталуния”.

Според него излежаването на цялата присъда би затруднило решението на „най-големия политически проблем” в страната. Това предизвика бурна реакция от страна на опозицията, а лидерът на консервативната Народна партия Пабло Казадо поиска оставката на Санчес, тъй като е „продал на търг” Испания и е нарушил „ клетвата си да защитава националното единство и равенство на всички испанци”.

Независимите от своя страна смятат за недостатъчна стъпка помилванията и искат пълна амнистия както на затворниците, така и на избягалите от правосъдието, визирайки Карлес Пучдемон.

"Няма да има амнистия, няма да има самоопределение. Ще има диалог и политика", отвърна министърът на териториалната политика Микел Ицета, а министърът на правосъдието Хуан Карлос Кампо насърчи бившия премиер на Каталуния Пучдемон да се върне от Белгия в Испания, за да бъде съден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!