Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Камелия Касабова показа свои картини в галерия "Финес"

Снимка: kingsimeon.bg

Юристът проф. Камелия Касабова, заместник-председател на 39-то и 40-то Народно събрание и председател на Помирителната комисия по платежни спорове откри своя изложба "Срещи по пътя" в галерия "Финес" в София.
   

"Започнах да обикалям и то нееднократно европейските галерии. Като станах по-голяма започнах да си купувам картини на известни български автори - на Димитър Казаков, на Светлин Русев, на Долорес Дилова, Йоан Левиев. Никога не ми е хрумвало, че бих могла да хвана четката и сама да експериментирам в тази посока. Но живеем в едно бързо, динамично, променящо се време, в което се променяме и ние. В един момент осъзнаваш, когато си направил много неща на различни поприща, когато навлизаш в следобеда на живота си, че ти се ще да пробваш и още, и още. Така внезапно започнах да правя художествени опити", каза БНР Касабова.

Тя сподели, че в много от картините си влага лични елементи като антикварни столове от дома й, самотен плод...

"Има и такива, които са инспирирани от пътуванията ми по екзотични страни. След пандемията успях да се измъкна за 10 дни до Сейшелите, след като те отвориха страната и бях поразена от красотата на природата и най-вече от морския свят. Като легнеш в топлата вода около теб плуват риби и не е необходимо с шнорхел да ги гледаш колко са красиви. Някои от картините ми са провокирани от известни пейзажи на Сейшелите, от морския свят", допълни в предаването "Нещо повече" Касабова. 

Тя коментира, че не ѝ харесва политическата ситуация в България.

„За съжаление, нямам особено големи очаквания, защото от това, което видях от краткия живот на последното Народно събрание, не виждам нещо много по-различно да се случи в следващото. Политическите водачи трябва да се смирят и да направят някакви опити да съставят правителство“.

Бивши депутати от различни парламентарни групи се събраха на изложбата  

Събитието бе посетено и от Симеон Сакскобургготски, който сподели, че е изненадан от таланта ѝ. Той отказа да коментира политически теми, но заяви, че ще гласува на предстоящите избори на 11-ти юли: 

"Като гражданин на България мисля, че трябва да гласувам. Не е ли нормално!".


Бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков заяви, че изпитва носталгия по времето, когато НДСВ беше водеща политическа сила и препоръча на бъдещите парламентаристи да заложат на експертизата: 
"Аз съм оптимист и все ми се ще наистина да се промени, но това зависи от тези, които и ще застанат начело, там - да осъзнаят, че имат нужда от експертна помощ така, както е в целия цивилизован свят".

Бившият председател на НС и бивш лидер на БСП Михаил Михов също уважи събитието.



Както и модният дизайнер Жени Живкова


Снимки: Мария Филева, БНР

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!