Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристоф Ешенбах ще гостува на Европейския музикален фестивал през декември

2
Кристоф Ешенбах

Въпреки многото промени в календара, наложени от пандемията, Европейският музикален фестивал отново предлага на публиката букет от елитни събития и гостувания на звезди от световната сцена.

Форумът започна още през април с поредица онлайн излъчвания на образователни програми. Последваха церемонията по раздаването на наградите "Златно перо" и събитието "Европа танцува". Веско Ешкенази и Людмил Ангелов почетоха в концерта си на 26 май 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола, а на 6 юни беше отбелязана 55-годишнината на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович. "Да свириш Португалия" беше мултимедиен проект със съвременна португалска музика.

Един от акцентите на форума дотук беше гостуването на цигуларката Мила Георгиева като солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази в "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола на 22 юни.

Мила Георгиева солира в Годишните времена с диригент Максим Ешкенази

Пролетната част от Европейския музикален фестивал ще завърши със спектакъл на операта "Любовен еликсир" от Доницети на сцената на Музикалния театър на 25 юни с участието на студенти от Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", която чества 100-годишнина. А на 29 юни в зала "България" ще свири Албена Данаилова - концертмайстор на Виенската филхармония. Ще й партнира отново Оркестърът на Класик ФМ радио, диригент ще бъде Григор Паликаров.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" директорката на фестивала Даниела Ханджиева, артистичен директор на агенция "Cantus Firmus" обяви новината, че на 2 декември в София можем да очакваме прочутия диригент Кристоф Ешенбах, който ще застане на пулта на Софийската филхармония.

Повече подробности за събитието чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия