Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Само в два квартала на Добрич водата е годна за пиене

Снимка: БГНЕС

Само в два квартала на Добрич водата е годна за питейно-битови нужди. Първите сигнали за лошото качество на водата бяха подадени миналата седмица, когато след обилните валежи, се наводниха част от сондажите, снабдяващи с вода Добрич, село Стожер, както и част от КК „Албена“. 

От РЗИ предприеха пробонабиране, като водата се изследва по физико-химични и микробиологични показатели.  

Общо 13 са направените проби при крана на потребителя до този момент от РЗИ.  

Резултатите показват, че 12 от тях не отговарят по физико-химични показатели: цвят и мътност, а 11 проби не отговарят по микробиологични показатели на здравните изисквания за наличие на Колиформи, Ешерихия коли и Ентерококи. От здравната инспекция информират, че единствено в райнслед жп-гара юг и кв. Рилци в гр. Добрич, водата е годна за питейно-битови цели. 

За населението от останалите зони остава в сила препоръката да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, а водата от резервните съдове да се преварява. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.