Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Най-радикалната реформа трябва да е в сектора за сигурност

Иван Костов
Снимка: Ани Петрова

„Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора на сигурност“, заяви бившият премиер Иван Костов в интервю, цитирано от БГНЕС.

Според него съществуващите в момента органи за сигурност подкрепят старата система и са давали многократно доказателства за това, че са срещу върховенството на закона. По тази причина те трябва да бъдат пречупени, обясни Костов по по бТВ:

„Това означава да се разформироват сега съществуващите структури и да се създадат нови. Те трябва да се подчинят на различни министри. Например, военното контраразузнаване при министъра на отбраната, финансовото разузнаване при министъра на финансите, Националната служба за сигурност при премиера и т.н. Личният състав на тези служби трябва да мине през проверка за лоялност, защото пораженията върху този личен състав са неизвестни“.

Иван Костов смята, че страната ни се намира в трайна политическа криза от 2009 г. насам:

„Българското общество се състои от различни общности. Най-важната част от реформите, свързана с върховенството на закона, не беше довършена. ЕС прие България с незавършена политическа и социална система. Това стана заради съпротивата на една значителна част от българското общество. Става дума за носталгично настроени хора, които не приемаха консолидация чрез върховенството на закона“, обясни бившият премиер.

„За тези 20 години има свободно предприемачество и пазарна икономика, която работи, макар и да не ни харесва. Имаме гражданско общество, което излезе на улицата миналото лято. То не приема страната да е в ръцете на олигарси. Колкото по-голяма става тази общност, толкова повече ще се съобразяват с нея онези сили, които извращават българската демокрация. Този процес ще протече през следващите около 2 години“, каза още Костов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна