Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брезник започва граовският събор Видовден

Снимка: Лили Големинова

В Брезник започва граовският събор Видовден. Първоначално той се е провеждал в местността „Кална бара” в землището на село Бабица. През 70-те години на миналия век сцената и сергиите са преместени в местността „Бърдото” над Брезник, а в наши дни се празнува в  центъра на града. 

В миналото съборът за Видовден е бил най- големият в Граово. Днес, той е запазена марка на община Брезник, като стремежът на общината е всяка следваща година традицията да се надгражда, каза зам. кметът Мария Добревска.

„През 2013 година Община Брезник патентова марката „Граовски събор Видовден” - словната марка, а през 2020 година патентовахме и графична марка. Амбицията ни е да съберем и повече участници в автентичната фолклорна програма, и повече гости да дойдат на нашия събор. Това е и една от целите на събора - хората да се върнат по родните си места, да се видят със своите близки и познати, да осъществят тези родови срещи, които са се провеждали навремето.”

Откриването е тази вечер, а кулминацията е в събота, когато на сцената в Брезник ще се изявят самодейни колективи от читалищата в общината, както и гостуващи състави от други общини. В рамките на събора, днес преди обяд, ще се проведе детски пленер под ръководството на художниците Даря и Сашо Евтимови.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна