Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 безследно изчезнали след срутването на жилищна сграда в Маями

Продължава издирването на оцелели под отломките, най-малко един човек е загинал

Частично срутената сграда край Маями.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасителни екипи продължават да разчистват тонове отломки в търсене на оцелели след срутването на част от жилищна сграда миналата нощ край Маями, предаде Ройтерс. Местните власти съобщиха за поне една жертва и почти 100 безследно изчезнали.

Екипите са засекли различни шумове, но не и гласове под отломките на сградата в градчето Сърфсайд.

Все още не е известно какво е довело частичното срутване на 40-годишния 12-етажен блок. Сградата е преминавала през реконструкция на покрива и други реновации.

Кметът на окръг Маями-Дейд Даниела Ливайн Кава заяви пред репортери, че 99 души са в неизвестност около 18 часа след срутването, въпреки че някои от тях вероятно не са били в сградата. Други 102, които първоначално бяха в неизвестност, са локализирани и в безопасност.

По-рано от пожарната служба съобщиха, че 35 души са евакуирани от оцелялата част на блока. А екипи с обучени кучета и дронове са открили двама души под отломките – единият от тях мъртъв.

Трима жители на Чикаго са сред 99-те души, които се смятат до момента в неизвестност, след като многоетажна сграда  на брега на океана  близо до Маями, щата Флорида се срути миналата нощ.

Двама от тях са студенти от Чикаго. Третият е 77-годишен мъж. Неговата дъщеря живее в Чикаго и казва, че той е трябвало да лети днес, за да ѝ гостува за почивните дни. 

Това са трима  от почти 100-те души оставащи все още в неизвестност от съборилата се миналата нощ 12 етажна сграда. Тя е  построена през 1981 г. като част от голям комплекс с 342 жилища. Приблизително 130 апартамента са засегнати, но 55 от тях са напълно разрушени.

Според кмета на Сърфсайд Чарлз Бъркет това не дава много надежди за голям брой оцелели хора. Никой не може да каже каква е причината за инцидента.

Издирването в развалините продължава и през нощта. Сред обитателите на апартаментите са хора, които идват във Флорида през зимата, руски имигранти и еврейски семейства.

Според местните разпоредби сградите в близост до брега трябва да бъдат проверявани на всеки 40 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна