Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един загинал и 51 души в неизвестност след срутване на 12-етажна жилищна сграда в Маями

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко един е загинал при частично срутване на високоетажна жилищна сграда в Сърфсайд, градче в покрайнините на Маями.

Местните власти съобщиха, че с 51 души, които се предполага, че са били в сградата не е установен контакт. Има вероятност някои от тях да не са били по домовете си по време на срутването. Все още не се знае какво е породило трагедията.

Властите Маями-Дейд все още продължават усилията за търсене и спасяване след рухването на сграда по-рано през деня.

Според последни информации обаче 99 лица все още са в неизвестност, докато 51 души са спасени, а един е загинал резултат на нараняванията си.

По време на пресконференция стана ясно, че в момента екипите работят по стабилизиране на останалата част от сградата и продължават да търсят оцелели. 35 души са били извадени от руините, включително двама, които са били извадени от развалините, когато спасителните екипи са използвали обучени кучета и дронове в търсене на оцелели.

Няма официална информация за повече жертви, не се знае и колко хора са били в сградата при срутването, но кметът на Сърфсайд Чарлз Бъркет каза, че броя на жертвите може да се покачи. Съобщава се за поне 10 ранени.

При масовата операция за спасяване на оцелели екипи са извадили тийнейджър от купища отломки и също са използвали стълби да спасят хора, излезли по балконите в незасегната част. 

Една трета от 12 етажния блок на брега на океана се е срутила в около два след полунощ местно време, съобщават властите.

Десетки апартаменти са били засегнати като от кадри може да се види напълно срутила се част, отломки по земята и зеещи части от балкони. Стотици пожарникари и спасителни работници разчистват тонове.

Длъжностни лица заявиха, че сградата, която е била построена през 1981 г., е преминала през процес на ресертификация, изискващ ремонт, и че друга сграда е новопостроена в съседство, въпреки че причината за колапса остава неясна.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви, че това е „трагичен ден“ и че местните власти се надяват, че ще намерят още оцелели.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че служители от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации са на мястото на инцидента и че той чака губернаторът да обяви официална извънредна ситуация, за да може федералното правителство да помогне.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00