Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За местния вот в с. Ясен ще бъдат осигурени и машини, и хартиени бюлетини

Снимка: БГНЕС

Два дни остават до провеждането на частичните избори в различни населени места у нас на 27 юни. Едно от тях е плевенското село Ясен, в което ще се избира кмет. За първи път ще се гласува с машини, но и в условията на предпазни мерки заради Covid-19.

Частичните избори в село Ясен ще се проведат в извънредна епидемична обстановка, която продължава до 31 юли. Това означава, че в тази ситуация ще се гласува и за новия парламент на 11 юли. Има промяна в начина на осигуряване на предпазните средства.

"Министерски съвет утвърди средства в размер на 63 111 лева за безопасни и здравословни условия на работа и спазване на противоепидемичните мерки от Общинските администрации на територията на област Плевен. Общият размер на средствата е определен на база на брой секции, в които е гласувано на изборите за народни представители на 4 април. Тези средства са предоставени по бюджетите на общините", каза за БНР Ирена Христова, главен секретар на Областната администрация в Плевен.

Красимир Иванов      Снимка: Латинка Светозарова

Красимир Иванов, директор на дирекция „Административно обслужване”, каза, че вече са закупени предпазни средства. Дезинфектантите ще бъдат предоставени на 26 юни, събота.

"Закупили сме и предпазни маски за лице за избирателите, ако някой от тях в изборния ден случайно дойде да гласува и няма маска в него, за да можем да му предоставим да си упражни правото на глас без да се налага да бъде връщан за маска. Осигурили сме предпазни маски за по-високо ниво на защита на членовете на избирателите комисии, ръкавици сме осигурили, дезинфектанти за ръце достатъчно количество, дезинфектанти за повърхност, дезинфектанти за под на избирателни секции, където са образувани, за да могат да се поддържат и общите части.

Ирена Христова         Снимка: Пресцентър на Община Плевен

В село Ясен ще има три секции. Красимир Иванов увери, че са изпълнени всички изисквания на Изборния кодекс и решенията на общинската комисия. Гласуването ще се проведе само с машини:

"Имаме готовност евентуално, ако се премине по някое време през деня и на хартиено гласуване поради неработеща машина, имаме готовност да преминем и на хартиено гласуване. Успоредно сме осигурили, както с машините, които се предоставят от държавата, има осигурени и бюлетини, и паравани, и кутии за отрязъци за самите бюлетини. Получени са от печатницата на БНР бюлетините и всички изборни книжа, необходими за обезпечаване на изборния процес в село Ясен".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна