Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет и забавление:

Мястото на стария хотел „Ислях хане“ в Русе ще приюти куклена сцена

Вече липсващата сграда на хотела е била обявена за паметник на културата, сега мястото е в бурени

Кукленият театър на русенци предлага съживяване на съседното историческо пространство
Снимка: БГНЕС

Преди 155 години в Русе отваря врати първият гранд хотел на българските земи – „Ислях хане". Той събира блясъка, лукса, романтиката и мечтите за модерния европейския живот на русенци.

Сградата на хотела е била обявена за паметник на културата, но ако днес преминете по улица „Княжеска“ в града, няма да я видите.

Преди век и половина гранд хотелът „Ислях хане“ започва да посреща гости от страната и чужбина, сред които търговци, политици, дипломати и кралски особи. В залите му елитът на града и държавата се събира за балове, вечеринки, театрални сценки, за романтично рандеву или бизнес среща.

В хрониките се пазят спомените за гости като Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, Херник Сенкевич, сър Хенри Ървинг и много други.

Автентичната атмосфера на „Ислях хане“, запечатана върху ретро картичка

Комфортът и превъзходната гледка на „Ислях хане“ към Дунава са отбелязани във всички справочници и бележки на пътешествениците от онова време. Неговата сладкарница е родното място на тортата „Гараш“.

С победата на народната власт през 1944 г. сградата е изоставена и времето безпощадно я разрушава. Довършват я багерите по времето на кмета Димитър Калчев, но пък остава решението на Общинския съвет тя да бъде възстановена в предишния й вид.

Тъй като повече от 25 години това не се случва, съседите на терена имат идея за временна смяна на предназначението. Това са актьорите от Кукления театър, които от десетилетия обитават двореца на княз Александър Първи Батенберг.

Теменуга Хараланова показва мястото, където ще бъде сцената на открито   Снимка: Ася Пенчева

„Още когато станах директор преди 11 години, ме грабна това местенце, което в момента е буренясало и е развъдник на змии и всевъзможни твари. Изглежда безобразно. Дойде моментът, в който се осмелихме да го поискаме това място, за да можем да обособим средище за малгуганите – средище на радост е забавление“, разказва пред БНР директорката на Кукления театър Теменуга Хараланова.

Предстои среща с главния архитект на общината. Първо трябва да се случи разчистването на този терен, уточнява Хараланова.

„Оказа се, че отдолу все още са мазетата на „Ислях хане“.

Директорката на театъра смята, че обществеността ще подкрепи идеята за откритата сцена. Вече има запитвания за включване на доброволци.

„Стената отстрани към Кукления театър ще бъде изрисуван в 3D графити. Ще бъде много красиво, много приказно.“

Преди да започне работа по облагородяването на терена, ще трябва Министерството на културата да даде разрешение да се работи по мястото, което в регистрите е паметник на културата, без да има паметник.

Ако някога се появи инвеститор, който да възстанови сградата на гранд хотел „Ислях хане", куклениците просто ще премахнат временната си сцена и столчета за работилниците.

Кой ще спечели - паметта на Русе или децата - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.