Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър очаква Агенцията по вписванията да навакса с годишните отчети

Янаки Стоилов на церемонията по откриването на новата сграда на Административния съд във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов очаква до половин година Агенцията по вписванията да преодолее изоставането и да регистрира чакащите близо един милион годишни отчети на фирмите.

Правосъдният министър Янаки Стоилов е изискал Агенцията по вписванията да направи график и към началото на идната година процесът по регистрация на годишните отчети на фирмите да се нормализира: 

„Надявам се, че вече към началото на следващата година ще се констатира значително ускорение, така че да може да се влезе постепенно в ритъм. Това, което е забавяно с години, няма как да стане за седмици“. 

Във Велико Търново, където присъства на откриването на новата сграда на Административния съд, министърът на правосъдието посочи, че се работи за свързване на Търговския регистър с Европейската регистърна система и изрази надежда, че започната наказателна процедура към България, заради изоставането на процеса, няма да продължи.  

За дискусиите трябва ли да се синхронизира българското законодателство със специализирания американски закон „Магнитски“, Янаки Стоилов заяви:

„Необходимо е да се търси такова съвместяване на българския правен ред с актове, които по нататък оказват своето влияние върху него, но този въпрос стои на европейско ниво“. 

Темата е била обсъждана и с еврокомисаря по правосъдието.

По-рано днес Янаки Стоилов бе в Ловеч, където на дискусия с представители на различни юридически общности от региона за новата съдебна карта каза, че нито един районен съд към момента няма да бъде закрит.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна