Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

САЩ и още пет държави са най-уязвими от нова финансова криза, предупреждава банката Nomura

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската банка Nomura представи свой нов предупредителен модел, оценяващ риска от предстояща финансова криза в дадена държава по света, съобщава агенция MarketWatch.

Според този модел шест икономики - на САЩ, Япония,  Германия, Тайван, Швеция и Холандия - изглеждат най-уязвими за финансови кризи в следващите три години (12 тримесечия).

"Covid-19 принуди централните банки да намалят лихвените проценти до рекордни дъна и да задълбочат програмите си за покупки на активи, известни като "количествено облекчение", като повечето от тях запазиха тези извънредно стимулиращи парични политики въпреки нарастващите признаци за икономическо възстановяване“, посочва японската инвестиционна банка.

"В тази среда се зароди бум на цените на активите, подхранвани с нов дълг. В даден момент обаче дисбалансите ще се оттеглят, обикновено внезапно, което може да доведе до кредитна криза или, още по-лошо, до финансова криза “, добавя Nomura.

Моделът на Nomura носи малко злощастното име "Касандра", като се има предвид, че троянската жрица от гръцката митология е била прокълната, че никога няма да ѝ се вярва въпреки нейните точни прогнози.

Модела "Касандра" за страните с най-голям риск от финансова криза


Според японската банка финансовите кризи се разглеждат по-добре през перспективата на финансовите цикли, отколкото на бизнес циклите.

Финансовите цикли често "са свързани с поемане на агресивен риск и могат да бъдат самосбъдващо се предсказание, тъй като бързият растеж на кредитите повишава цените на активите, което от своя страна увеличава стойностите на обезпечението, а това пък допълнително увеличава кредитната наличност. Финансовите цикли се задвижват от, но също така подхранват, неустойчива икономическа експанзия, която пък се проявява в неустойчив бум на кредити и цените на активите", посочват анализаторите на Nomura.

Базираният в Сингапур икономически изследователски екип в Nomura изгради модела си "Касандра" около пет различни ранни предупредителни индикатора: съотношението на частния кредит към БВП, коефициентът на обслужването на дълга, реалните цени на акциите, цените на недвижимите имоти и реалния ефективен обменен курс.

Nomura посочва, че моделът "Касандра" е сигнализирал правилно две трети от последните 53 кризи в 40 държави от началото на 90-те години на миналия век насам.

Японската банка Nomura също така включва в тестовете и лихвените проценти, както и рисковете от изменението на климата. Добавяйки ги към модела "Касандра", общите резултати се повишават, но броят на страните на прага на уязвимост от предстоящата финансова криза всъщност намалява, тъй като с тези допълнителни показатели Швеция отпада от челната класация.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия