Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непочистен канал довел до бедствието в Горнооряховско

| обновено на 28.06.21 в 13:54
Снимка: Община Горна Оряховица

Непочистен канал на „Напоителни системи“ е причинил приливната вълна, която нанесе сериозни щети в Долна Оряховица и селата Правда и Писарево, заявиха от Община Горна Оряховица. Оценката на щетите продължава, в района остава в сила обявеното частично бедствено положение.

Продължава работата по отстраняване на щетите, нанесени от бурята и поройните дъждове в събота в община Горна Оряховица. Освен интензивните валежи, проблемът за Долна Оряховица и селата Писарево и Правда е от непочистено напоително съоръжение, посочи кметът на община Горна Оряховица Добромир Добрев:

„Целият проблем е този канал. Той е на „Напоителни системи“. Там е гора и прави тапи“.

По думите на кмета на Горна Оряховица за канала никой не се грижи, а той е предизвикал приливната вълна в събота вечерта в село Правда:

„Той е бент и като се отпуши, в Правда течеше 70-80 метра река по дължината надолу“.

Все още се изчисляват щетите по инфраструктурата, за чието покриване Община Горна Оряховица ще иска помощ от държавата. Няма бедстващи хора. 

По думите на Добромир Добрев вероятно щетите ще възлязат поне на 1 милион лева. Той подчерта, че местната власт работи в координация с областния управител на Велико Търново и оцени диалога между институциите като добър.

Интервю на Даниела Големинова с Добромир Добрев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна