Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кунчев: До септември Делта вариантът на коронавируса ще доминира у нас

| обновено на 28.06.21 в 18:23
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Снимка: БГНЕС

До септември Делта вариантът на Корона вируса ще доминира в България и Западна Европа. Това съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Последните седем заразени с този вариант са служители на „Столичен електротранспорт“.

Делта вариантът е този, който би предизвикал нова вълна до края на септември, ако дотогава не се появи още по-нов вариант, заяви доц. Кунчев. 

„Новият вариант, който ще предизвиква оттук нататък заболяемостта, ще бъде Делта вариантът, евентуално до появата на още по-нов. Първо, засяга по-ниска възрастова група. 60% е по-заразен. Това, което може да предотврати вълната, е високо имунизационно покритие“. 

За заразените седем служители на „Столичен електротранспорт“ - петима мъже и две жени на възраст между 30 и 50-годишна възраст, у които е регистриран Делта вариантът, доц. Ангел Кунчев каза:

„Колегите от столична РЗИ, вече сме подали информацията, започват работа, ще изследваме доста по-широк кръг лица от тяхното обкръжение и в работата, и в личните контакти, в семействата им, за да видим за какво точно става въпрос. Но това, че сме хванали най-напред тук, не означава, че не се случва и другаде“.

Нови по-строги мерки ще има само ако случаите на заразени, без значение от щама, се увеличат драстично, посочи доц. Кунчев.

До дни предстои обявяването на нова наредба за „цветната“ система на пропускателните пунктове у нас. Чужденците от страни със зелен цвят, ще влизат без сертификат. Вдига се и възрастта при децата от 6 на 12 г. От тези, които попадат от страни в жълт цвят, ще се иска сертификат за ваксиниран, преболедувал или отрицателен PCR. Чужденците от тъмно червени зони ще влизат само с документ и 10-дневна карантина, а тези от сиви зони, няма да бъдат допускани. 

„Ще въведем цветната система на ECDC. Донякъде го въвеждаме и за всички останали страни от третия свят, но там не е толкова прецизно, защото за много страни нямаме критериите, които европейският център налага, когато слага страните в определения цвят“, каза каза още здравният инспектор. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени