Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори и техни клиенти излязоха на протест пред президентството

Министърът на туризма Стела Балтова разговаря с представители на протестиращите туроператори

| обновено на 29.06.21 в 14:59
Протестиращи туроператори и техни клиенти пред президентството.
Снимка: Ани Петрова

Туроператори излязоха на протест пред президентството. Причината са условията, които им се поставят за кандидатстване за държавна помощ и които според протестиращите са „неизпълними“ за част от фирмите в бранша. Проявата беше организирана от „Обединение Бъдеще за туризма“. 

Протестиращите туроператори разговаряха с министъра на туризма Стела Балтова, след като внесоха във ведомството искане да се променят условията за получаване на държавни пари за компенсация на клиентите. Ресурс от около 17 милиона лева трябва бъде разпределен, за се компенсират туристи, чийто почивки и пътувания са отменени заради пандемията от Covid-19 в периода март- декември миналата година.

Министерството на туризма ще излезе утре с указания, които да улеснят туроператорите при кандидатстването за държавната помощ, стана ясно след разговорите.

По-рано днес около 70 туроператори и техни клиенти се събраха пред президентството със сигнални жълти ленти, вързани над лакътя, и транспаранти, на които е изписано „Туроператори заедно за своите клиенти“.

Около 200 туроператора от цялата страна са засегнати от проблема. Министерско постановление поставя счетоводни изисквания, които туроператорите не могат да изпълнят, за да кандидатстват.

Тази сутрин те имаха срещи в Министерството на туризма, но по думите им срещите са завършили по разочароващ за тях начин. 

Очаква се ресорното министерство да издаде методически указания към тях за начина на кандидатстване, но остава обвързване на дължимите суми към клиенти с изплатените към доставчици, което туроператорите обясняват така: Ако има задължение от 100 лева към клиент, а 20 лева към доставчик, туроператорът ще получи само 20 лева като компенсация, което е значително по-малко от сумата на целия пакет, която те дължат. Тъй като заради пандемията те работят реално само в последния месец, няма откъде да вземат тези пари.

Туроператорите настояха за отмяна на текста в министерското постановление и отлагането на кандидатстването по програмата, което трябва да започне на 1 юли, с десетина дни.

Туроператорите обявиха чрез охраната на президентството, че очакват държавния глава да ги приеме. Преди дни те изпратиха и писмо, в което са го запознали с проблема.

По-рано представители на „Обединение Бъдеще за туризма“ заявиха, че няма чуваемост от Министерството на туризма, затова те настояват и за оставката на министъра на туризма Стела Балтова.

Павлина Илиева – председател на организацията, поясни:

„Искането ни за оставка – това е абсолютно крайна мярка. Ще протестираме пред президентството, защото самият президент заяви, че неговото служебно правителство идва с ясната заявка за законност и прозрачност. В момента нито имаме прозрачност, нито имаме законност. Така че затова ще бъдем пред президентството отпред и затова ще настояваме да се върне обратно правото на закона, за който ние в момента настояваме“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна