Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Владимирова: При отваряне на Закона за радиото и телевизията СЕМ не може да остане настрани

София Владимирова
Снимка: Борислава Борисова

Предстои СЕМ да представи социологическо проучване, което показва, че аудиторията не възприема много добре жанра пряко предаване, в който критическата функция на журналистиката де факто отсъства. Това съобщи пред БНР София Владимирова от Съвета за електронни медии.

„И едни хора говорят през екрана. Има липса на дебати, което особено силно се отчете и от нашите мониторинги. Хората очакват да има дебати. Аз самата не разбирам кое провокира това самостоятелно говорене и какви ефекти се очаква то да възпроизведе. Доколкото виждам по реакциите на хората в социологическото проучване и по нашите мониторинги, хората не припознават политическите послания, което в крайна сметка е идеята на всичко това. То не работи по никакъв начин за това аудиторията да достъпва информация, която им е нужна, за да направят информиран избор“, коментира Владимирова в предаването „Преди всички“.

Относно оставката на Ивелина Димитрова, София Владимирова отбеляза, че за нея е странно „времето, в което се подава тази оставка“. Димитрова се оттегли в контекста на конфликта между генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Запитана трябва ли да се мисли за промяна на формулата на излъчване на членовете на СЕМ Владимирова посочи:

„Разбира се, че трябва да се мисли във всяка посока, включително и в тази. Когато се отвори Закона за радиото и телевизията, СЕМ не може да остане настрани. Аз съм поддръжник на тезата, че трябва да се напише нов закон, който да има нов дух, цел и смисъл.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!