Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се име за първия ни военен научно-изследователски кораб

Проф. Христо Пимпирев: С този кораб България ще бъде на научната морска карта на света

Българската база на остров Ливингстън
Снимка: Facebook /Bulgarian Antarctic Institute

Стотици са кандидатите за кръстници на научноизследователския кораб, който ще плава до Антарктида - eдин от малкото наши кораби в световните води, чието име ще представлява страната ни навсякъде. Това ще е първият военен научно-изследователски кораб, който ще премине през Гибралтарския пролив, ще плава в Световния океан и ще стигне до ледената Антарктида.

"Това досега не се е случвало въобще в историята на България, така че името ще се произнася от цял свят. Във всички пристанища, където той ще акостира. Този кораб е на България, на всички българи", каза пред БНР председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Христо Пимпирев   Снимка: Кирчо Стоичков

"До 10- тина дни ще можем да сложим българския флаг върху кораба, който е със руски собственик. Корабът ще бъде управляван от консорциум между Висшето военноморско училище, Софийския университет и Българския антарктически институт.  Той е произведен в Норвегия през 1984 г., но е минал през основен ремонт преди 7 години.

Основната му цел е научноизследователската работа в световния океан в Черно море, разбира се, но и във водите на Антарктида, и да оказва съдействие и логистична подкрепа на българската антарктическа експедиция", обясни още проф. Пимпирев

Снимка: Теодосий Спасов

"Ние имаме желанието този кораб още следващата година да достигне до Българската полярна база "Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън. Там са най-суровите води на земята. Така ще покажем на света, че освен, че сме научна нация, която може да прави наука на Световния океан, но и че сме морска нация", подчерта проф. Христо Пимпирев.

"Затова е и конкурсът, за да може името да бъде избрано от повече хора. Защото корабът е на цяла България. С този кораб България ще бъде на научната морска карта на света", поясни в "Хоризонт до обед" ученият.

Детайли по темата в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна