Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет: Милиарди евро са раздадени без обществени поръчки

Служебните министри на регионалното развитие, финансите и икономиката - Виолета Комитова, Асен Василев и Кирил Петков.
Снимка: БГНЕС

През последните 2 години държавните фирми са възложили строителство без обществени поръчки за 8 милиарда и 700 милиона лева, на подизпълнители по така наречената процедура ин хаус, която се прилага в много спешни и крайни случаи.

Става дума за строителството на магистрала „Хемус“, ремонти на язовири и други строителни дейности, като авансово е плащано на фирмите-изпълнители по цени, които не са пазарни. Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че тази практика ще бъде прекратена с промени в наредбите. Вече сключените договори за строителство, включително и за магистрала „Хемус“ ще продължат да се изпълняват.

„В повечето случаи договорите са написани така, че е трудно да бъдат прекратени, даже и при липсата на изпълнение. Това, което е по-притеснително е, че тези договори са авансирани напред - т.е. разплатени огромни суми по тях, без да има извършена работа и в много случаи, без да има банкови гаранции. Което означава, че, ако фирмата не си изпълни договора, шансът ние да можем да си върнем парите е почти нулев“, коментира Василев.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че още днес внася в съда директен иск за вреди срещу ръководството на Българската банка за развитие, които не могат да бъдат отстранени:

„Защото не може двама човека, които са направили, според мен вече вреди към обществото с това, че са концентрирали толкова много средства, които са им дадени от държавата да отидат в едни 8 компании, не могат те сега да спрат възстановяването на следващите 10 000 компании например през нашата програма за възстановяване“.

Заместник правосъдният министър Иван Демерджиев поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата за спиране на регистърни производства, свързани със заявени промени в състава на органите на управление и надзор на публични предприятия. 

Демерджиев очаква при откриване на нарушения на правилата за случайно разпределение на делата - да бъде дадена препоръка за отстраняването им, а ако бъдат установени данни за търсене на дисциплинарна отговорност на съдии - да се уведомят административният ръководител на Софийския градски съд и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Петков коментира отново и ремонта на язовирите: „Реално голяма концентрация на фирми, всичките с много близки стойности на единични цени, независимо къде се намират в България. Цифрите, които аз видях, са два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената на транспорт“. 

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова отново коментира съдебните решения, които спират и смяната на ръководството на държавното дружество „Автомагистрали“.

„Каква е тази практика?! Какви са тези закони?! Какви са тези събития, които се случват?! Защото това не е частно акционерно дружество. 100% собственост на Регионалното министерство, държавна собственост и министърът не може да смени своя изпълнителен директор“, каза Комитова. 

Тя припомни казуса с авансово платените средства на 30 фирми за свлачища:

„Сумата, която се превежда, се определя по оферта, дадена от фирмата. Тя си казва, че това свлачище ще струва 16 млн. по оферта, сключва си договор с нашето търговско дружество „Автомагистрали“ и получава 16 млн.“.

Втори месец не може да бъде освободен от заемания пост ръководителят на Държавната финансова инспекция, тъй като той е в болничен и не може да му бъде връчена заповед за освобождаване, обяви още Асен Василев:

„Той се лекува на домашно лечение, не е у дома си и отказва да каже, къде се лекува и не можем да се свържем с него. Това е юридически издържано според нашата правна система и правна уредба. На 1 юли ще мине този месец, за да можем съвсем скромно да си предприемем действието по уволнението“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени