Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията в Бангладеш ще контролира спазването на Covid ограниченията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бангладеш ще разположи войници, които да охраняват реда при въведеното строго блокиране на фона на рекордния скок на случаите с коронавирус, предизвикани от варианта Делта.

Част от въведените през април ограничения отпаднаха постепенно, но рекордното увеличаване на случаите тази седмица принуди правителството да разпореди строг контрол, предаде "Ройтерс".

През този период никой няма да има право да излиза, освен в случай на извънредна ситуация, се казва в изявлението на правителството. За да наложат блокирането и да контролират спазването на ограниченията, успоредно с правоприлагащите органи ще бъдат разположени и армейски сили.

През този период ще бъдат затворени всички офиси и транспортът, а фабриките, включително основният сектор в страната за износ на маркови дрехи, ще могат да продължат да работят при условие, че спазват здравни протоколи, се казва в съобщението.

Ако някой излезе от дома си без основателна причина, рискува да бъде арестуван от полицията. Десетки хиляди работници мигранти напуснаха столицата Дака през уикенда на фона на очертаващата се строга блокировка. Съществуват опасения от възможни злоупотреби с армията на фона на сериозното безпокойство за правата на човека в страната, след като бяха обстрелвани протестиращи, които призоваваха за възстановяване на отстранения лидер Аунг Сан Су Чи, а над 100 човека бяха убити.

Бангладеш затвори границата си с Индия през април като предпазна мярка срещу разпространението на инфекцията, въпреки че търговията продължава. Тази седмица в Бангладеш се наблюдава рекорден скок на случаите, като във вторник са регистрирани 7 666 нови случая, както и 112 смъртни случая.

Ваксинацията в Бангладеш претърпя крах, след като Индия спря износа на ваксината на AstraZeneca заради рекордния ръст на инфекциите в страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна