Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна формация "Елит" изнесе юбилеен концерт

Фолклорна формация "Елит"
Снимка: Фолклорна формация „Елит“

Фолклорна формация "Елит" към Народно читалище "Зорница - 2010- Нено Щригарски" - Ловеч изнесе юбилеен концерт в Драматичния театър в града.
"Създадохме фолклорна формация "Елит" около 15 ентусиасти, които мислехме, че само ще се събираме и забавляваме, но се оказа, че това се превърна в едно движение в града. В тези години през формацията преминаха над 200 танцьори, като започват още от 7-8-и  клас. В момента имаме танцьори на над 50-годишна възраст", каза за БНР Нели Читинова, председател на читалището "Зорница - 2010- Нено Щригарски".

Фолклорната формация "Елит" представи традиционните танци с участието на 50-60 танцьори. На 28 юни формацията направи и годишен концерт с детските състави.

"Най-големият успех е, че успяхме да се задържим, въпреки трудностите, въпреки огромното текучество. Имаше години, в които сме оставали с по двама, трима мъже и въпреки това успявахме да поддържаме хората и бройките. Пътувания всяка година, изключвам последните две години по други причини. Обиколили сме Европа, стигнахме до Китай“.

По думите ѝ българският фолклор много добре се посреща навсякъде в други държави:

"Фолклорът е моята любов, която не очаквах, че ще продължи толкова години. Формация "Елит" е второто ми семейство. Не искам да си представя деня, в който ще спра да танцувам", подчерта Нели Читинова. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна