Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: В Европа постепенно вървим към колективен имунитет

Според евродепутата до рестрикции като тези от началото на пандемията няма да се стигне отново

Петър Витанов
Снимка: БНР

Постепенно вървим към един момент, в който европейските граждани ще достигнат до така заветния колективен, или стаден имунитет, когато няма да се налага повече да затваряме граници, каза в интервю за БНР евродепутатът Петър Витанов.

Витанов е категоричен, че до хаоса от началото на пандемията през миналата година няма да се стигне отново.

„И дори на локално ниво да има някакви рестрикции, някакво затваряне, то по никакъв начин няма да достигнем нивата, които тези рестрикции имаха само преди една година.“

Според Витанов влизащият в сила от днес зелен ваксинационен паспорт (ваксинационен сертификат) е „добра възможност за подобряване на свързаността и за улесняване на пътуването“.

„Това беше добро решение, което дава тласък на връщането на нормалността“, подчерта той в предаването „Преди всички“.

Навсякъде могат да останат спецификите на отделните страни членки. Правото да ограничаваш пътуването е право на всяка страна членка, уточни евродепутатът.

„Но с въвеждането на тези правила условията на пътуване се унифицират. 27 държави ще спазват тези минимални стандарти, които фигурират в сертификатите. Няма да я има вече тази карантина, значително ще се улесни пътуването, ще се даде тяга на туризма.“

Предишното правителство направи серия от грешки с подбора на ваксини и липсата на информационна кампания и стигнахме до момент, в който България е най-скептичната държава от Европейския съюз, що се касае до ваксините, смята Петър Витанов.

„И с най-много ваксини, които стоят.“

Според Петър Витанов „вече имаме все по-малко данни за възникнали странични ефекти“ от ваксините, което би трябвало да успокои хората.

Евродепутатът се позова на европрогнози, че през август над 90% от новозаразените с коронавирус ще бъдат носители на Делта варианта, или т.нар. индийски вариант на вируса.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени