Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ с план за справяне с евентуална следваща Covid вълна

| обновено на 01.07.21 в 17:26
Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването подготвя план за справяне с евентуална следваща вълна на Covid-19, който ще бъде представен през идната седмица, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров

Планът за справяне с пандемията е базиран на анализ на здравната система на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), .

"Цялостен план, който включва инвестиции, който включва кое се затваря, кое се отваря, при какви нива, как участва всяка - извънболнична, болнична, спешна помощ, кое как се организира. Ще стъпим на този анализ, за да предотвратим подобна смъртност при следваща вълна, ако такава има".

До есента общински и държавни болници, кандидатствали по програмата "Мерки за справяне с пандемията", ще получат финансиране за оборудване и обновяване на обособените Covid-зони. Общият бюджет е 130 милиона лева, поясни здравният министър:

"130 милиона лева за изграждане на чисти стаи в инфекциозните отделения, обособяване на самостоятелни входове и изграждане на кислородни инсталации. Надявам се до есента този процес да бъде завършен, проектите да бъдат реализирани и болниците да влязат подготвени есента за следващата криза", посочи министърът на здравеопазването.

В Министерството на здравеопазването беше представен анализът на здравното обслужване на населението в условията на пандемия от SARS-CoV-2 в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г, поръчан от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).. На снимката: доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА/ БГНЕС

Според доклада на Националния център по обществено здраве и анализи, който се отнася за периода от март 2020 година до май месец на тази, общата смъртност у нас достига до 166 000 души. Водеща причина са сърдечно-съдовите заболявания.

Тази група пациенти, а и други с хронични болести, са основните жертви на Covid-19, отбеляза доц. Христо Хинков, който представи доклада:

"В тази пандемия влизаме с много болно население. Второ, една система на здравеопазване, която е нереформирана, и третата причина е управлението на пандемията, без да има някаква ясна структура, визия. Хората са болни. Когато дойде епидемията, тя ги поразява и че тези болни не са имали достъп да си лекуват хроничните заболявания".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна