Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 4 юли, неделя

Детският симфоничен оркестър от Сливен изнася специален концерт в зала "България"

Детският симфоничен оркестър - Сливен

Софийската филхармония подава ръка на децата от Детския симфоничен оркестър - Сливен и отправя покана за споделяне на емоцията от един много специален концерт на 4 юли от 18 ч..

В неделя вечерта децата от оркестъра застават на сцената на най-престижната зала в България рамо до рамо с музиканти от националния оркестър, за да изпълнят творби от Бах, Шостакович, Пиацола и други.

Диригент на концерта ще бъде Славил Димитров.

Повече за концерта Катя Василева научи от Кремена Николова-Флор.

  • Детският оркестър е създаден на цигуларя Георги Калайджиев, бивш концертмайстор на камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Неговият проект "Музиката вместо улицата" започва преди десетина години с обучението по класически музикални инструменти – цигулка, пиано, виола и китара - на ромски деца от квартал "Надежда" в Сливен. Основната цел е да отвори нови хоризонти към изкуството и творчеството за социално слабите деца от град Сливен. 
    В момента в школата на проекта се обучават тридесет деца, на възраст от 7 до 13 години, по различни класически музикални инструменти. Освен безплатни уроци по цигулка, пиано, виола, флейта, обой, кларинет, виолончело и др., те изучават сериозно и солфеж. В програмата им са включени още засилена подготовка по български език и литература и изобразително изкуство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени