Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха новия Национален съвет по ваксинация

В него са привлечени представители на религиозни общности, лица от шоу бизнеса, психолози и експерти

| обновено на 02.07.21 в 19:05
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му проведоха среща с представители на Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.
Снимка: БГНЕС

Официално беше представен новосъздаденият Национален съвет по ваксинация. Това няма да е политическа организация.

В него влизат представители на различни обществени организации и представители на различни малцинства и религиозни общности, както и популярни личности, здравни експерти, журналисти.

Целта, която си поставя съвета, е ваксинацията до есента да бъде максимално висока, както и борба с предразсъдъците срещу ваксините.

На първото заседание на съвета днес присъстваха представители на всички религиозни общности у нас, освен на православната църква.

Сред членовете на съвета са и разпознаваеми и популярни лица, които да увеличат нивото на обществено доверие във ваксините. Това са например оперната прима Александрина Пендачанска, водещата Нана Гладуиш, като съветът ще бъде отворен и за други хора, желаещи да споделят свои идеи.

Преди дни служебният здравен министър Стойчо Кацаров потвърди, че Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация

В него няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности - журналисти, пациентски организации, здравни експерти, каза тогава Стойчо Кацаров.

Съветът, който беше представен днес, отчита ниски нива на ваксинация сред ромската общност, където вече работят медиатори, но със слаб успех.

Само 30% са ваксинираните лекари, ромското население с под 10 на сто, а децата над 12-годишна възраст - 3,5%.

До есента се цели по-висок процент ваксинирани заради очакваната нова вълна от Covid-19, обяви, служебният здравен министър:

"Това не е административна задача. Това е национално усилие. Искам да направим този разговор рационален, с аргументи, като не крием нищо - това е ползата, това са нещата, които могат да се случат, ако се ваксинирате. Най-лошото, което може да се случи, е да вдигнете температура", каза Стойчо Кацаров.

Проф. Красимир Гигов, който оглавяваше Ваксинационния щаб, но остава и в новия Съвет, каза:

"Колкото и да е доброволно, все пак обществото си има своите закони. Те трябва да се спазват. Това е мое лично становище. Създадохме всякакви условия. Има ваксини колкото искаме и просто наистина е престъпление както към себе си, така и към всички останали, да не се ваксинират".

Със завършен цикъл на ваксинация са 812 хиляди българи, което е под 12 процента от населението.

От ваксината на "Джонсън и Джонсън" пристигнаха още над 62 000 дози, които ще се разпределят към Регионалните здравни инспекции в страната.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна