Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Прозрачни критерии за избор на летуващите по програмата "Отново заедно"

Снимката е илюстративна
Снимка: Мирослав Гетов

В препоръка до служебния министър на образованието омбудсманът Диана Ковачева настоява за прозрачни критерии при избора на учениците и учителите, които ще летуват на пълна държавна издръжка по програмата "Отново заедно".

Повод за препоръката са сигнали на родители до обществения посредник, които се опасяват, че критериите ще бъдат несправедливи и дори и дискриминационни.

В сигналите си до омбудсмана родителите настояват педагогическите съвети на училищата да определят критериите обективно и в тесен диалог с тях и обществените съвети.

Според Ковачева, за да бъдат избегнати дискриминационни практики, в летните лагери трябва да бъдат включени деца с увреждания и деца със специални образователни потребности, за които дистанционното обучение се е оказало неподходящо.

Пред омбудсмана родителите са проявили интерес към начините за избор на туроператорски фирми, от условията, при които децата ще бъдат настанени, както и от дейностите, в които ще бъдат включени.

Гражданите са притеснени и от спазването на противоепидемичните мерки и хигиената в местата за настаняване.

Друг проблем, върху който омбудсманът акцентира, е заплащането на учителите. В сигналите до омбудсмана се предлага възнагражденията на педагозите да бъдат завишени , както и редуване на учителите на смени, за да не се стига до тяхното претоварването. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна