Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАС: Оранжерията в парк "Росенец" трябва да бъде премахната

Снимка: БНР

Оранжерията в имота в парк „Росенец“, свързван с Ахмед Доган, трябва да бъде премахната. Решението е на Бургаския административен съд. Делото е по жалба на фирмата „Хермес солар“ срещу заповед на Община Бургас за събарянето на постройката. 

Според заповедта на Община Бургас, оранжерията с площ от 500 кв. м. е незаконна и трябва да бъде съборена. Мотивът е, че няма данни кога е построена и кой е нейният строител. Според адвоката на „Хермес солар“ в издаването на заповедта са допуснати  нарушения. Те посочват, че обектът е „неправилно квалифициран като строеж“.

През март 2016 г. „Хермес солар“ са заявили пред Община Бургас, че в имота ще бъдат изградени „оранжерия до 200 кв.м.“ и „градински и паркови елементи, с височина до 2,50 м над прилежащ терен“.

Съгласно Закона за устройство на територията не се изисква разрешение за строеж за обекти като оранжерии, които са до 200 кв.м. Съдебно-техническата експертиза обаче е установила, че има разминаване в площта. В заповедта на Община Бургас се посочва, че постройката е приблизително 500 кв.м., а в действително е около 912 кв. м. За такива обекти са необходими инвестиционен проект и строителни разрешителни, каквито в този случай няма.

Според съда няма допуснати нарушения при издаването на заповедта и постройката трябва да бъде премахната. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна