Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рамо до рамо": Софийската филхармония и Детският симфоничен оркестър - Сливен

Детски симфоничен оркестър - Сливен и камерен оркестър "Дианополис" - Ямбол на една сцена

За втори път Софийската филхармония ще подаде ръка на възпитаниците на проекта "Музиката вместо улицата" в Сливен - в програмата "Рамо до рамо" професионалистите ще свирят на една сцена с деца от сливенския квартал "Надежда", за които музиката е спасение и светъл лъч за бъдещето. Концертът е на 4 юли от 19 часа в зала "България" и ще включва популярни музикални пиеси. Диригент ще бъде Славил Димитров.

Преди повече от 10 години цигуларят Георги Калайджиев, който преди да замине за Германия е бил в състава на камерния ансамбъл "Софийски солисти", решава да създаде специален образователен проект в Сливен, подклепян от партньорката си Мария Хаушилд и германски спонсори. "Музиката вместо улицата" е дотолкова успешен, че днес вече може да се похвали с първата си абитуриентка, току-що приета за студентка в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София. Името на младата цигуларка е Цветелина Христова, възпитаничка на Националното училище за музикални и сценични изкуства в Бургас.

За участието на Детския симфоничен оркестър - Сливен във фестивала "Златната Диана" в Ямбол и за концерта със Софийската филхармония в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказа в интервю Георги Калайджиев. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна