Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 425

Науката на изкуството или драмата на комедията

Иван Панев и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 425 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актьора Иван Панев, една от актуалните звезди на Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

Роден и отрасъл в Стара Загора, Иван застава на решаващ житейски кръстопът малко преди да влезе в казармата. От една страна, е увлечен по философията, голямата му страст са физиката и астрономията, а удоволствие му носят сценичните изяви. Решението е взето и момчето поема към физиката, но, пристигайки за кандидатстудентски изпити в София, се изкушава да експериментира на кой кръг ще го скъсат на приемните изпити във ВИТИЗ. Оказва се, че талантът за сцената е повече от очакваното и кандидатът е приет при шанс 1:125 спрямо останалите участници в прослушванията. Така Иван Панев попада в класа на Мастъра Стефан Данаилов и това предопределя целия му живот.

Нататък обратите в кариерата го съпътстват неотклонно. След тригодишна актьорска проба в Димитровградския драматичен театър, експериментаторът прави рязък завой и се озовава по обява на сцената на ДМТ “Ст. Македонски“, където изкарва цели 18 години и описва професионалната си певческа кариера като тежък физически труд.

Успоредно с това, актьорът използва всяка възможност за участия в киното и телевизията, като особено паметни остават участията му в сериалите „Хайка за вълци“ и „Домашен арест“. В крайна сметка привличането на класическия театър надделява и в последните години Иван Панев е сред най-ярките звезди на Сатиричния театър.

Зад тази фактология обаче стои необикновена личност, с оригинали възгледи и разсъждения върху изкуството, науката и живота. В това ще ви убеди епизод 425, озаглавен от самия него „Науката на изкуството или драмата на комедията“.

Чуйте предаването от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна