Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Напълно ваксинираните британци ще могат да пътуват без карантина до Германия

Ангела Меркел и Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Антгела Меркел заяви, че напълно ваксинираните ще могат да пътуват в най-скоро време от Обединеното кралство до Германия без да се самоиозилират при пристигане. Това стана ясно след среща с британския премиер Борис Джонсън.

Ангела Меркел пристигна на кратко посещение във Великобритания, като в центъра на вниманието са възможностите за пътуване в чужбина на фона на пандемията.

Немските власти вече наложиха изискване на британците, било то ваксинирани или не, да се самоизолират за 14 дни при пристигане в Германия.

След разговорите с Борис Джонсън днес Ангела Меркел заяви, че страната й постоянно преразглежда ограниченията за пътувания и в момента е много загрижена от варианта на коронавируса Делта, който много бързо се разпространява в Германия.

Тя обаче очаква в най-скоро време за британците с две дози ваксина да отпадне карантинирането. Това е значителна промяна в тона на Меркел, която миналата седмица поиска от останалите страни от ЕС да последват примера на Германия като наложат по-строги ограничения на британците.

Меркел и Джонсън обсъдиха също так търговски въпроси и отношенията след Брекзит.

Междувременно Джонсън успокои милиони британци, които се тревожат, че няма да бъдат допуснати в ЕС, защото Европейската агенция по лекарствата не признава определени ваксини. По-рано бе съобщено, че 5 милиона британци не отговарят на условията на агенцията, защото са ваксинирани с произведена в Индия ваксина на "АстраЗенека".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна