Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Минималният корпоративен данък няма да засегне български фирми

Снимка: БГНЕС

Българските фирми няма да бъдат засегнати от глобалната минимална корпоративна ставка от 15%, заяви служебният министър на финансите Асен Василев. Становището е във връзка с изявление на една от политическите сили, според което предстои вдигане на корпоративния данък от 10 на 15 на сто заради позицията, изразена от служебното правителство по инициативата на страните от Г-7 за минимално облагане на мултинационалните корпорации.

Инициативата за минимално данъчно облагане на големите корпорации се подкрепя

Инициативата за минимална корпоративна ставка за най-големите корпорации в света се подкрепя от 130 държави, сред които и България, обясни министър Асен Василев. Тя има два стълба – първият – за компании с обороти над 20 милиарда, което практически означава големите технологични компании. Вторият стълб е с по-широк обхват – с обороти над 750 милиона.

По-малко от десет чуждестранни компании, които оперират към момента у нас, могат да бъдат засегнати от текстовете, чието приемане обаче е с хоризонт поне четири – пет години, коментира Василев и добави, че този текст не се отнася до български компании.

За посланията на партията, поставила темата на масата на пресконференция в ранния следобед, чието име Василев отказа да назове, служебният министър заяви:

"Това са пълни глупости. Целенасочени, лъжливи".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна