Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва обучение на здравни медиатори за превенция на внезапната сърдечна смърт

Д-р Красимир Джинсов, кардиолог от УМБАЛ “Св. Георги“ – Пловдив
Снимка: Личен архив

„Първият семинар ще бъде за областите Пловдив и Стара Загора, по предварителни данни очакваме да се включат 21 здравни медиатори, което е едно добро присъствие и се надяваме в рамките на час и половина да ги запознаем с темата – превенция на внезапната сърдечна смърт“, каза в „Преди всички“ д-р Красимир Джинсов, кардиолог от УМБАЛ “Св. Георги“ – Пловдив за започващите обучения на здравни медиатори за кардиологичните заболявания.

„Първото нещо, което се прави подобни инциденти е да се запази спокойствие. След това се сигнализира на тел.112, веднага след това трябва да започнете непряк сърдечен масаж – натиска се гръдния кош в средата с достатъчно сила, с ритъм около 100-120 пъти в минута.

В чужбина има външни каридовертни дефибрилатори, които са достъпни на обществените места, в Пловдив има в детските градини, в някои училища, в общината и те спасяват човешки животи“, поясни пред БНР д-р Джинсов.

По думите на специалиста с непрекият сърдечен масаж не може да се навреди на пострадалия човек, но с устройствата е още по-лесно, те сами водят използващия ги през процедурите, те регистрират ритъма на пациента и ако е необходимо доставят електрошок.

Д-р Красимир Джинсов, кардиолог от УМБАЛ “Св. Георги“ – Пловдив

Д-р Джиносов поясни още, че у нас все още здравната каса не реимбурира напълно устройството - каридоверетен дефибрилатор за имплантиране на пациенти, преживели сърдечен арест. Сумите за доплащане от страна на пациента са значителни – от 1800 до 8 000 лв. може да достигне доплащането.

„Засега няма пълна реимбурсация, преди касата доплащаше 6000 лв, сега доплаща 8500, но това е все още недостатъчно за българския пациент. 2000 лв.за един пенсионер са непосилна сума…“.

По данни на Европейското дружество по кардиология около 2 на сто от населението страда от сърдечна недостатъчност - тоест около 17 хиляди българи годишно имат нужда от поставяне на такова устройство.

"Точно в това ще обучаваме здравните медиатори - за ползите от инплантируемите дефибрилатори, те дори не знаят за този метод на лечение, те дори ако могат да си го позволят, не знаят за неговите възможности и че това спасява живота им занапред от внезапна сърдечна смърт", поясни още д-р Джинсов.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна