Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приключенският туризъм завладява и българите

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Това включва природни феномени, кулинарни изкушения или духовна трансформация

| обновено на 06.07.21 в 12:50
Снимка: архив

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм.

През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса към туризма, свързан с преживяванията.

„Време сред природните красоти, физическа активност и културен релакс – това съчетание определя приключенския туризъм“, посочи в „Хоризонт до обед“ Гергана Николова, регионален директор за Европа и Централна Азия в Световната организация за приключенски туризъм.


В основата на всичко това е приключение, което може да е уелнес преживяване, духовна трансформация или помощ за дадено място. Все повече хора последните години се насочват към подобен вид преживяване – в помощ на себе си, но и в помощ на място, далече от хората, което е много добре за времето на пандемията.

„Това са хората над 50 години, те имат време, средства и знаят какво искат. Освен това приключенския туризъм има и голям финансов принос за всяка една дестинация - 65 на сто от средствата остават в нея, докато при масовия туризъм те са една 15 на сто. Това също ще помогне за възстановяването на бизнеса.

Екатерина Терзиева

Най-търсените дестинации сега са в Европа, а също и Америка, с постигането на голям процент ваксинирани хора“, каза още Николова.

По думите и много се търсят природни преходи, кулинарни приключения и велотуризма за всяка инфраструктура, като това включва и използването на електрически велосипеди, за всякаква възраст от желаещи. Има и много индивидуални туристи, или по двама, всичко се подготвя от агенция, а хората сами си осъществяват пътуването, като за това се изисква да се предвидят всички рискове за тези туристи.

Чужденците също преоткриха страната като дестинация за приключенски туризъм, посочи в „Хоризонт до обед“ Любомир Попйорданов от Асоциацията на планинските водачи. 

Според Попйорданов секторът на приключенския туризъм у нас отбелязва значителен ръст и има голям интерес.

Планинското бягане е най-развиващата се активност сред природата в световен мащаб и у нас, развитие има на конните бази, изкачвания в планините също се търсят, като продължава интересът към колоезденето, каяци, драфтинг, ветроходство, почивки на палатка, летене с балон, парапланери.


Този начин на живот се отразява и на ръста на продажбите на екипировките, има и голямо търсене на къщи за гости.

Чуждестранните туристи се завръщат в България, каза още Любомир Попойорданов:

"Дойдоха още през месец май дойдоха френски туристи, немски туристи идват вече, чакаме испански и холандски туристи, които обичат нашата храна и природа, трябва да развием връзката храна - вино и туризъм", посочи Попйорданов.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени