Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерата на Ивайло Зафиров обича да е фокусирана върху природата

Снимка: Фейсбук

Часове преди да говори пред зрители и почитатели на фотографията, природата или животните, Ивайло Зафиров гостува в Радио София, за да разкаже за своята страст. Той прави най-трудните снимки, които изискват дълго планиране, търпение и майсторство – (в) дивата природа.

Работил е като експерт по „Натура 2000“ към МОСВ, сега се занимава с мониторинг на проекти към Европейската комисия. Но и извън професията обича да пътешества в екзотични страни. И да снима красивото, дивото. Птици, бозайници, влечуги, земноводни, дори пеперуди и бръмбари…

Както и да участва в каузи.

„Биолог съм по образование, но откакто се помня, съм природозащитник по призвание. Природата е основна ценност и тя трябва да се опазва“, подчертава Ивайло Зафиров.

И изрежда важните фактори за добра снимка: светлина, място, уникалния миг, който сетивата ни не регистрират винаги пълноценно…

Признава, че изпитва удоволствие както от контакта с природата, така и от самите снимки, които прави и може да доставят наслада – на него, а и на други зрители.

Фотографиите стават и средство за обучение, за повече информираност на хора, които не излизат често от града.

Със снимките се разказват истории. Като видят красотата на природата, хората се замислят“, допълва Зафиров.

Тази вечер в кино "Кабана" от 19.00 часа може да видите негови снимки и да чуете повече от него. Колегата му Асен Игнатов пък ще говори за спецификите на макрофотографията (на насекоми).

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Ивайло Зафиров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна