Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питейната вода в Кюстендил само за питейно-битови нужди

Снимка: БГНЕС

Забраниха ползването на питейната вода в Кюстендил освен за питейно-битови нужди.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов издаде заповед, с която се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, на моторни превозни средства и за друго потребление освен за питейно-битови нужди.

Санкцията при нарушение е до 5 000 лева, уточняват от администрацията.

В заповедта се посочва, че при необходимост в селищата с недостиг на питейна вода може да се въведе режимно снабдяване, като графикът трябва да се доведе до знанието на населението. Това вече стана в едно от най-големите села в общината Соволяно.

От оператора "Кюстендилска вода" казват, че засега - въпреки горещините и засушаването в района, за областния град се осигуряват необходимите 240 литра в секунда питейна вода. Обикновено в разгара на лятото се прибягва и до включване на част от 26-помпи за осигуряване на допълнително вода от река Струма.

Контролът по изпълнение на издадената заповед се възлага на кметовете на кметства и на кметските наместници, както и на служителите на Общинско предприятие "Управление на общинските имоти", органите на МВР и "Кюстендилска вода".

Нарушителите на заповедта ще бъдат санкционирани съгласно разпоредбите на Наредбата за обществения ред на територията на община Кюстендил - санкцията е до 5 хиляди лева, като при повторно установено нарушение се плаща максималният размер.

Обикновено налаганите досега глоби са 50 и 100 лева, като в някои случаи глобата се обжалва в съда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени