Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 74-тият Кинофестивал в Кан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Лазурния бряг беше открит 74-тият Кинофестивал в Кан. Общо 60 филма ще бъдат показани в различните програми, а 24 ще се състезават в основния конкурс. 

Сред претендентите за Златна палма са творбата на италианския режисьор Нани Морети "Три етажа", американският филм "Денят на флага" с режисьор Шон Пен, френският мюзикъл "Анет",  филмът на Пол Верховен "Бенедета" и японската лента "Можеш да караш колата ми".

Главното жури ще бъде ръководено от американския кинорежисьор, сценарист, продуцент и актьор Спайк Лий. Актрисата Джоди Фостър и италианският режисьор Марко Белокио ще получат "Златна палма" за цялостно творчество. 

В конкурсната програма „Особен поглед“, където се състезават ленти с необичаен подход в киноразказа, световна премиера ще има българското заглавие „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева. Съсценарист и първоначален автор на идеята е актрисата Биляна Казакова. Ролите, освен трите сестри – Весела, Биляна и Екатерина Казакови, изпълняват Йосиф Сърчаджиев и Мария Бакалова.

Другото българско участие е в програмата на анимационните филми в рамките на фестивала в Кан – младата режисьорка и аниматорка Лина Калчева представя филма „Другата половина“. Анимацията е сред 17-те избрани в конкуренция от 1835 ленти, представени от филмови училища в цял свят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна