Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Синаговци недоволстват от тежкотоварния трафик през селото

9
Снимка: Радио Видин

"Село Синаговци се готви за протест". С постове с подобно съдържание жители на видинското село алармираха в социалните мрежи, че ако не бъдат взети мерки за ограничаване на преминаващите ежедневно през селото тежкотоварни камиони, които рушат пътя и застрашават къщите им, са готови да изразят недоволството си на улицата. 


Междувременно Агенция "Пътна инфраструктура" предприе изкърпване на дупките по пътя Дунавци-Синаговци. Ремонтът обаче може да се окаже безсмислен, ако не се спрат камионите, коментира кметският наместник Марио Симовонян:


"По принцип всички хора са недоволни от това, че минават тежкотоварни автомобили. Да, разбираме, че е кампания - жито, Грамада и т. н., но все пак не е удачно да се минава през село, защото това са 40-тони камиони , които тресат цялото шосе и съответно къщите се напукват, има оплакания от хора, които живеят до пътя и са абсолютно недоволни... Ето тук тази дупка все повече и повече потъва. Долу пътя сами сте видели за како става въпрос - беше една малка дупчица, вследствие на това станаха големи трапища. Те сега го ремонтират, но колко ще издържи на тези големи камиони... Тук, на този стълб имаше знак, свалиха го, не знам по какви причини. Мисля, че има алтернативен път, който може да се използва... Специално за тежкотоварните автомобили ще сезираме общината и те вече да поемат ангажимент към АПИ или към КАТ, за да се поставят знаци и да се спре това движение.."

Снимка: Радио Видин


Жители на Синаговци допълниха картината и споделиха как според тях може да се реши проблемът.


"Виждаме по 5-6 огромни камиона един след друг, отиват към Грамада. А пътят ни се руши, ама... Сега като че ли няма такова преминаване, имаше преди около месец, голям беше трафикът на камиони. Тирове, страшно много тирове имаше, но факт е, че пътят се разби. Опасно е и за деца, и за възрастни, защото преминават с неограничена скорост оттук, особено тировете, те минават с бясна скорост и няма шанс да спре, ако някой пресича, няма значение дали е дете или възрастен. По принцип това ни е проблемът, че се минава с голяма скорост през селото... Аз не съм постоянно тук, но когато съм тук, шумът е голям. Пътят дали ще издържи това вече не мога да кажа. Къщата засега държи... Денонощно минават, аз съм на главния път не може да се спи. Ако има КАТ, всички ще ги глобяват, с над 100 км карат... На главната улица се живее много трудно, тези гондоли вдигат голям шум... Ще се радвам да направят пътя отдолу през Михалаки Георгиево - да минават долу по стария път, покрай реката и да излезе горе на завоя преди Синаговци. Идеален вариант е."


От Агенция "Пътна инфраструктура", която е собственик на пътя, обясниха, че в момента се извършва машинно изкърпване на пътя за Синаговци. Ремонтът ще завърши до две седмици. Натовареният тежкотоварен трафик  се дължи на строително-монтажните работи, които се изпълняват при модернизацията на главен път Е79 Видин - Монтана - Враца. В момента се ремонтира и част от пътя Кула - Грамада - Срацимирово, на който е въведена временна организация на движението и е забранено преминаването на камиони над 12 т. Тежкотоварният трафик се пренасочва през Грамада - Синаговци - Дунавци. Тежкотоварният трафик ще продължи да преминава през Грамада - Синаговци - Дунавци до приключване на двата обекта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна