Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

План за справяне с Covid-19: Мерки в четири фази

| обновено на 08.07.21 в 12:21
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров, 8 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Планът за действие при евентуална нова коронавирусна вълна предвижда ограничителни мерки да бъдат налагани в четири фази, които са зелена, жълта, червена и тъмночервена - според броя на заразените и на настанените в болници. Планът беше представен от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Зелена, жълта, червена и тъмночервена. На базата на това са разработени и плановете за работа на спешната помощ, на извънболничната помощ и на болничната помощ, разработени са планове за осигуряване на лекарства“.

Планът предвижда затваряне на детски градини само в краен случай. При висока заболеваемост ще се посещават от деца, чиито родители са ваксинирани.

„На всички граждани ще бъде предварително ясно, че, ако страната влезе в тъмночервената зона, ще останат да работят само хранителните магазини, аптеките, някои банкови институции, стоки от първа необходимост – това е крайната фаза“, отбеляза Кацаров. 

Тъмночервената зона означава над 500 новозаразени на 100 000 души население.

При навлизане в тъмночервената зона ще бъде въвеждан пълен локдаун и само доставки по домовете, но от ваксиниран персонал. Предвиждат се и локални затваряния на области с цел да се избегне разпространението на огнища, като решенията за това ще се вземат от РЗИ и от държавния здравен инспектор.

При попадане в „червена зона“ учебните заведения ще работят по преценка на ръководството. В „тъмночервена зона“ ще се премине на онлайн обучение. Изключение може да се направи за детските градини, поясни заместник-здравният министър Александър Златанов.

„Градините смятаме да бъдат затваряни на последен етап, като могат да бъдат посещавани от деца, чийто родители са имунизирани и при условие, че целият персонал на заведението също е имунизиран“, каза той.

Министерство на здравеопазването

Докато все още сме в зелена зона, се предвижда да се придържаме към план за всички болници, което ще рече, ако сега има хора, нуждаещи се от хоспитализация, те да бъдат настанявани в инфекциозни отделения на болниците. При достигане на по-високи нива на заболяемост, ще се настаняват хора във всички болници – има готовност за откриване на нови отделения. За момента се предвижда да се осигурят и „чисти“ стаи за онкоболни.

Разработен е план за осигуряване на лекарства, а 132 болници ще получат пари, за да оборудват и обновят Covid зоните си. Сумата за тях е 126 милиона лева по програмата „Региони в растеж“, поясни заместник-министър Тома Томов.

„Те са насочени към изграждането на определени помещения тип „чиста стая“, преструктуриране на помещения за болни, които са с инфекциозни заболявания. Тези чисти стаи първоначално направени за ползване при пациенти с онкохематологични заболявания, с оглед на това, че са лесно раними спрямо околния свят. Т.е. лесно могат да се заразят от хората, които ги обслужват, от хората, които ги посещават““, каза той..

Изчислено е, че следваща вълна ще ни струва около 500 млн. лева.

Документът е публикуван на сайта на министерството и ще бъде изпратен на президентството и всички институции, които могат да бъдат засегнати от нова вълна на коронавируса, за да разработят те свои мерки за помощ на населението.

Представянето на плана беше отложено от вторник за днес.

Документът е разработен заради очакваната нова вълна на разпространение на коронавируса през есента, вероятно към края на септември, смятат специалисти.

Прогнозата е за преобладаващи случаи с Делта щам на коронавируса, установен първо в Индия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени