Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два варианта за повишаване на пенсиите ще предложи служебното правителство

| обновено на 08.07.21 в 12:28
Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Два основни варианта за увеличение на пенсиите ще предложи служебното правителство на бъдещото 46-о Народно събрание, обяви днес служебният социален министър Гълъб Донев.

Вариантите ще бъдат разписани в законопроект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, а депутатите ще решат кой от тях да приемат.

Разчетите сочат, че ще се постигне около 14-17% увеличение на пенсиите. На практиката през формулите на социалното осигуряване, раздаваните досега добавки от 50 лева ще бъдат включени в размера на пенсиите.

Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев представи двата варианта на форум за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт". 

В момента коефициентът е 1,2, а предложението на служебния кабинет е той да се увеличи на 1,35.

Управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов обяви колко ще струва реализацията на всеки от вариантите на бюджета.

„Ако преизчисляваме всички пенсии, зависи с кой осигурителен доход - дали с 2019-а, дали с 2018-а, в единият случай е около 3 милиарда лева, в другия малко по-малко - около 2 милиарда и половина. При вариант с 1,35 - около 2 милиарда“.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че решението не е в преизчисление на пенсиите.

„Верният вариант е да се върви през увеличаване на всяка година стаж в пенсионната формула. Да, беше замразено няколко години, така че това по-скоро е възстановяване на движението, което си припомняме от едно, през 1,1, стигаме до 1,2 коефициент и сегашното 1,35, за което чувам, всъщност е наваксване да го нарека, на трите години, през които този коефициент бе замразен“, каза той.

Сред акцентите в обсъжданията на форума бяха правата на осигурените в универсалните пенсионни фондове, възможностите и условията за избор на пенсионни продукти, както и новата нормативна рамка за определяне на формулите за изчисляване на допълнителните пожизнени пенсии за старост от тези фондове. В тях се осигуряват всички родени след 31 декември 1959 година, а първите масови плащания предстоят през септември.

В програмата на форума бе включено и обсъждането на отражението на актуалните промени в Кодекса за социално осигуряване върху ДОО. Ключови теми са новостите при преизчисляване на трудовите пенсии с придобит стаж или доход след пенсиониране, както и правилата, по които ще се извършва определянето на размера на намалението на индивидуалния коефициент, когато човек се осигурява и в универсален пенсионен фонд. Ще бъде обсъден въпросът с прехвърляне на осигуряването само във фонд „Пенсии“ на ДОО и законовите правила за изчисляване на пенсията при осигуряване само в първия стълб. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна