Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортът и хората с увреждания

| обновено на 12.07.21 в 13:33

„Най-ценното, което ти дава спортът, е възможността да провериш на какво си способен” – каза навремето изключителната гимнастичка Олга Корбут. Само че тогава това се отнасяше за спортистите, които имаха перфектна физика. За другите, които днес наричаме параолимпийци, не бяхме чували дори. Поне у нас. Това – тогава. 

Днес е различно. Днес знаем за тях, следим проявите им и се радваме на победите им. Но това, на което се възхищаваме, е мъжеството и волята им. Волята, която също както любовта е въпреки… Въпреки обстоятелствата. Истината, че „Духът е Този, който Е!“ превръща в обстоятелство дори телата ни (в някакъв смисъл).  

Как хората с увреждания преодоляват мисленето на останалите и разчупват рамките на предразсъдъците; как спортът променя живота им; кой как и с какво ги подкрепя в битката им за себедоказване; каква е ролята на родителите – за всичко това в „Познати и непознати“ разговаряме с Владимир Искров – треньор на националния отбор по баскетбол на колички и Димитър Костов – капитан на отбора; с Илинка Дилкова и Добромир Удрев от Федерацията  „Спорт за хора със зрителни увреждания“ и Лилия Кондева – психолог, майка на Емил – дете от аутистичния спектър, което наскоро спечели златен медал по плуване на  Десетите Европейски игри за младежи и девойки с двигателни и ментални затруднения в Чехия.

Как спортът променя живота на хората с увреждания – с този въпрос започна разговорът.

Снимки – БНР и предоставени от Димитър Костов – капитан на  националния отбор по баскетбол на колички
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна