Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на САЩ и Германия подкрепиха целите на „Три морета“

Президентът на САЩ Джо Байдън направи видеообръщение към срещата на върха по инициативата в София.
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън декларира пълна подкрепа за целите на инициативата „Три морета“.

Към участниците в започналата в София среща на високо равнище Байдън направи видеообръщение, в което заяви, че регионът на Централна и Източна Европа има изключителен потенциал за развитие.

„Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си и да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително инициативите по вашата инициатива да се изкорени корупцията. Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да просперират в XXI век“, каза Байдън в обръщението си.

От своя страна германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също декларира пълна подкрепа за целите на инициативата за сближаване. Той подчерта, че всички страни са изправени пред едни и същи предизвикателства - зелената сделка, дигитализацията и международният ред, основан на правила.

„Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, но затова тя трябва да е част от европейските политики и инструменти. С европейския Зелен пакт и с инструмента за възстановяване NextGenerationEu вече разполагаме с два силни инструмента за преодоляване на икономическата ситуация след Covid-19“, каза в София президентът на Федералната република.

Германия е един от партньорите на инициативата "Три морета", която предвижда общи проекти между 12 държави от Източна и Централна Европа.

Снимка: Прессекретариат на президента

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна