Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“

Президентите Джо Байдън и Франк-Валтер Щайнмайер подкрепиха целите на форума

| обновено на 08.07.21 в 18:19
„Семейна“ снимка на участниците в срещата на върха по инициативата „Три морета“ в София.
Снимка: Прессекретариат на президента

България е домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“, която обединява 12 страни членки на Европейския съюз, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

В двудневното международно събитие в София участват държавните глави на 9 еврочленки, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Целта на инициативата е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигитална и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа.

Приоритет за София е укрепването на инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“.

Президентът Румен Радев определи фонда като нов подход за използване на частния капитал и бизнессътрудничеството. През последните месеци има инвестиции в конкретни проекти.

„Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред. Аз съм оптимист за това, че регионът на Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателен за чужди инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета“. За това България продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и обществено-частните партньорства“, каза държавният глава.

Целите на инициативата бяха подкрепени от президента на САЩ Джо Байдън в специално видеообръщение и от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който участва в работата на форума в София.

„Най-накрая се вижда светлина в тунела и това се дължи на смелостта на политиките в региона. С светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, който пристигна в София за участие във форума.

Снимка: Прессекретариат на президента

Преди началото на форума президентът Радев посрещна официално в Националния дворец на културата колегите си от Германия, Естония, Латвия, Полша, Словения и Гърция, вицепремиерите на Чехия и Словакия, както и заместник-външният министър на Австрия.

Президентът Румен Радев поздравява германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в началото на срещата в София. Снимка: БГНЕС

Междувременно държавният глава проведе и двустранни срещи с президента на Латвия и с гръцкия си колега.

Като приоритет България и Гърция посочват развитието на транспортната инфраструктура, подобряването на енергийната свързаност и отварянето на нови гранични пунктове, които да насърчат връзките между бизнеса и туризма. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

"Три морета" - позитивите за Югоизточна Европа

Надежда Нейнски: "Три морета" ще даде различна перспектива пред Централна и Източна Европа

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна