Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да предпазваме ушите си от заболявания по време на почивката

Доц. Дончо Дончев: Басейни и язовири крият опасност от замърсяване и възпаление при ушите

Доц. Дончо Дончев, ръководител на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия
Снимка: ВМА

"При плуване в изкуствени водни съоръжения като басейни, язовири, джакузита, трябва се знае, че те могат често да бъдат замърсени – с механични промеси, с химически вредности или микроби, които могат да повредят ушите на децата“, каза в „Хоризонт до обед“ доц. Дончо Дончев, ръководител на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия.

„Най-често се възпалява ушният канал или т.нар. външен отит – то може да е малко, под формата на цирей на входа на ушния канал, или дифузно възпаление на ушния канал. И двете заболявания са много болезнени и се дължат на замърсявания на ухото. Прилагат се капки или мехлеми, рядко се стига до антибиотик, но така или иначе трябва задължително да се потърси лекарска помощ“, поясни още доц. Дончев.
Той съветва да се следи дали ушите са чисти - и при децата, и при възрастните, да няма ушна кал, защото това предразполага да се надува като сюнгер, да има болезненост, да се усеща като налягане в ухото при плуване.

„При болка – 4 пъти по 4 капки олио в ухото се поставя – това помага много, обезболява, олиото да е затоплено до температурата на тялото обаче. При родители на деца с проблеми, те винаги носят в арсенала си капки за уши“, каза още доц. Дончев.

По думите му при възрастните хора, когато се установи външен отит, може да има две болезнени състояния - това са гъбички при ушния канал, то е със силен сърбеж, запушва се ухото, тече гной, това ухо не се мокри, търси се лекар, за да се предпише лечение. След това по-дълго време трябва да се третира с препарат. Другото заболяване при възрастните са екземите, и то мокрещата екзема, която има същите симптоми, но може да е придружено и със силна болка. Тя също се лекума локално с противоалергични мехлеми", заяви доц. Дончо Дончев, ръководител на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия.

Специалистът съветва и да се внимава в летните жеги със студени газирани напитки при възрастните, защото може да се възпалят сливиците. Трябва се пие на малки глътки, същото важи за сладоледа - да се ближе, а не да се яде на големи харки. Като цяло летният сезон не е сезонът на гнойните отити на средното ухо, поясни той.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна